tisdag 11 oktober 2016

Skolinspektionens besök v. 42

Skolinspektionen granskar Erikslundskolan och Erikslundskolan sär


Hej,

Nu besöker Skolinspektionen din kommun för att granska hela skolverksamheten i kommunen.

Vad innebär tillsyn?

Skolinspektionen granskar regelbundet all skolverksamhet i hela landet, för att se till att den följer de lagar, regler och läroplaner som finns för verksamheten. Detta kallas regelbunden tillsyn. Både kommunala och fristående skolor ingår i tillsynen. Målet är att bidra till alla elevers lika rätt till god utbildning i en trygg miljö.   

Hur görs tillsynen?
Före tillsynen gör Skolinspektionen en kartläggning av alla kommunala skolors kunskapsresultat, vad tidigare tillsynsbesök har visat och om det finns anmälningar mot skolorna. Vi tittar också på resultaten från en enkät som vi gjorde förra terminen med ett antal elever, föräldrar och lärare i skolorna. Utifrån detta väljer vi ut de kommunala skolor som vi ska besöka.
Vi besöker också alla fristående skolor eftersom insynen är mindre där jämfört med det offentliga skolväsendet. Dessutom besöker vi alla grund- och gymnasiesärskolor, eftersom det saknas officiell statistik om exempelvis kunskapsresultaten för dem.
Tillsynen utformas utifrån en bedömning av situationen på skolan. Vi gör bland annat lektionsbesök och intervjuar rektor, lärare och annan personal. Vi brukar också vilja intervjua elever.

Hur går elevintervjuerna till?

De elever som ska bli intervjuade får veta det i förväg av rektor. Det behövs inga särskilda förberedelser och det är frivilligt att delta. Om du som vårdnadshavare inte tycker att barnet ska delta bör du säga det till skolans personal.

Vad händer sedan?

När tillsynen är klar fattar Skolinspektionen ett beslut, som kommer att finnas
på Skolinspektionens webbplats, på www.skolinspektionen.se/beslut. I beslutet redogör Skolinspektionen för de eventuella brister som finns i skolan och som de ansvariga för skolan måste rätta till.

Mer information om regelbunden tillsyn

På den här hemsidan finns information om Skolinspektionen och om elevers rättigheter i skolan:

Det finns också information  på webbplatsen www.skolinspektionen.se . Klicka på fliken ”Inspektion” och sedan ”Regelbunden tillsyn” eller via direktlänken www.skolinspektionen.se/tillsyn

Om du har frågor är du välkommen att kontakta Skolinspektionens utredare;



Therése Lumberg
Tel: 08 – 586 082 99
(Grundskolan)


Roland Fallström
Tel: 08 – 586 081 64
(Grundsärskolan)

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Enkät till vårdnadshavare!

Hej! Vi skickar ut en länk ang en enkät som vi vill att ni svarar på. Länk för enkäten: https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLSc3...