onsdag 19 september 2018

Huvudlöss – information till föräldrar


Huvudlöss – information till föräldrar
Huvudlöss är av och till ett vanligt problem bland skolbarn. Just nu finns huvudlöss bland elever i skolan. Det har ingenting med hygien att göra. Huvudlössen sprider inte någon sjukdom.

Om löss

Huvudlöss är 2-3 mm långa, vinglösa insekter som lever av blod. Huvudlusen är genomskinlig och färgen varierar från grå, brun, svart till röd beroende på när födointaget ägt rum och färgen på håret lusen lever i. Huvudlusen suger blod tre gånger per dygn för sin överlevnad. Utanför hårbotten blir lusen redan efter 2-4 timmar uttorkad och oförmögen att suga blod. Livstecken kan ses under längre tid beroende på miljön.
Huvudlössen lever av människors blod. De förflyttar sig genom att klättra på hårstråna men kan inte flyga eller hoppa. De sprids därför genom kontakt hår mot hår. Löss som hamnat utanför håret, till exempel på golvet eller i soffan är försvagade och kan inte förflytta sig och smittar inte. Risken för spridning via borstar, mössor och sängkläder är mycket liten.
Användning av mobiltelefoner och läsplattor ger ofta kontakt mellan hår då flera personer tittar på samma enhet eller trycker ihop sig för att ta en gemensam bild. Det finns en liten risk för smitta via hårstrån i kammar och mössor, men knappast via föremål, kläder och sängkläder. Då huvudlusen lever av blod och inte av smuts kan alla drabbas. Ingen är immun.

Symtom

Klåda i hårbotten är det vanligaste symtomet men märks först 4-6 veckor efter smitta. Klådan är en överkänslighetsreaktion på lusens saliv. Barn, liksom vuxna, som nyligen smittats saknar därför symtom. Vid återsmitta börjar klådan redan efter 24-48 timmar.
Ibland ses rivsår i hårbotten och även tecken på ytlig sårinfektion. Svart puder på huvudkudden eller kragen kan vara lusens avföring eller ömsade lusskinn.

Behandling

      Använd luskam för att hitta eventuella löss. Kamningen underlättas med balsam i håret.
      Endast personer med levande löss och ägg nära hårbotten skall behandlas.
      Om löss finns hos någon i familjen skall även de andra familjemedlemmarna undersökas en gång per vecka genom kamning. Enbart personer som visar sig ha löss skall behandlas. Om flera i en familj visar sig ha löss skall alla behandlas samtidigt.
      De preparat som i första hand rekommenderas för behandling av löss är så kallade medicintekniska lusmedel innehållande dimetikon. Idag finns produkterna Hedrin och Nyda som kan köpas på apoteket. Preparaten anses bland annat ha en kvävande effekt på lössen. Följ noggrant den information som följer med luspreparatet. Oftast rekommenderas två behandlingsomgångar med en veckas mellanrum.
      Barn kan gå till skolan direkt efter första behandlingen.
      Använda kammar, borstar och mössor kan rengöras eller frysas i två dygn.
      Kontrollera med kamning dagen efter behandling för att se om den haft effekt. Följ upp med kamning av barnet och övriga familjemedlemmar några gånger de närmaste veckorna.
      Om behandlingen misslyckas, kontakta skolsköterskan för råd.
Vid frågor ring mig gärna på 033-358025 eller sms på 0768-888025.
Med vänlig hälsning   Skolsköterskan       Helen Odzic-Pohl

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Enkät till vårdnadshavare!

Hej! Vi skickar ut en länk ang en enkät som vi vill att ni svarar på. Länk för enkäten: https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLSc3...