onsdag 11 oktober 2017

SO

Franska revolutionen, 1789 Orsaker:
Ont om pengar: Den franska staten hade utkämpat många krig som kostat mycket pengar. Staten hade nästan inga pengar kvar.
Svaga ledare: Franske kungen var enväldig och hade all makt i sin hand. Kung Ludvig den XVI:e hade ingen egen vilja och var ung och oerfaren när han blev kung.
Tredje ståndet (borgare och bönder) krävde förändring: Kungen, adeln och prästerna hade all makt och betalade ingen skatt. Tredje ståndet representerade 98% av befolkningen och ville ha politisk makt.
Missnöje med skatter: Adeln pressade bönderna på att betala skatt men de betalade själva ingen skatt. 
Missnöje med adelns privilegier (förmåner): Adeln hade privilegier. De kunde själva bestämma över sina egna gods och bondbyar. De kunde strunta i vad kungen och regeringen sa.
Nya idéer, upplysningen: Voltaire en fransk författare som var kritisk mot kungens och adelns makt menade på att alla människor var skapade lika. Rousseau ansåg att man skulle leva i en republik som i USA utan kung eller kejsare där flertalets vilja skulle styra.
Den amerikanska revolutionen: I Amerika hade USA bildats. Ett nytt rike utan kung och adel. Samma sak kunde ske i Europa med alla sina kungar och kejsare.



Händelser: 
1788-1789 var det svält och nöd i Frankrike och staten hade dåligt med pengar. Kungen kallar in riksdagen för första gången på 175 år.
Nationalförsamlingen bildas och kungen tvingas gå med på att tredje ståndet får mer makt. Trots detta blir det uppror i Paris.
Bastiljen en fästning och ett fängelse faller 14 juli 1789 ( Frankrikes nationaldag). Oroligheterna sprids och då går adel och präster med på att alla ska betala skatt och lagen ska vara lika för alla.
Ludvig XVI och Marie Antoinette (prinsessa från Österrike) tvingas flytta in till Paris. De försöker fly 1791 men grips nära gränsen till Belgien.
Österrike anfaller Frankrike de blir stoppade 15 mil från Paris av franska styrkor. Kungen blir åtalad för förräderi då han sökt hjälp och skrivit brev till kungar i andra länder. 1793 giljotineras kungen.
Skräckväldet de som är emot revolutionen avrättas med giljotin. Marie Antoinette och 35 000 adelsmän och handelsmän. Till slut mördas Jean Paul Marat av Charlotte Corday i sitt badkar. De andra två ledarna för skräck-
väldet advokaterna George Danton och Maximilian Robespierre avrättas av sina motståndare. 



Kejsaren Napoleon Bonaparte
1795 Ny grundlag, bara rika män får rösta, de fattiga gör uppror. Upproret slås ner med gevär och kanoner av generalen Napoleon Bonaparte. 
1799 Ny grundlag igen, Napoleon utser sig själv till förste konsul och landets ledare. 1804 kröner han sig själv till kejsare. 
Napoleon var en duktig militär, han ledde sina arméer till stora segrar och år 1810 härskade han över stora delar av Europa. Besegrade länder tillhörde Frankrike eller fick gå i förbund med honom. 
1812 anfaller Napoleon Ryssland med en armé på 600 000 soldater. Ryssarna bränner allt i deras väg, hus och åkrar (brända jordens taktik). När Napoleon kommer fram till Moskva är staden tom och han har ingen att sluta fred med. Rysk vinter kommer och armén förintas av kyla och svält. 100 000 klarar sig. 
1815 nederlag i slaget vid Waterloo, britter, tyskar, österrikare och ryssar för honom till ön S:t Helena i Atlanten där han är fånge och dör 1821.

Följder:
Kungarnas makt i Europa försvagades och borgarklassen fick makt i parlament och riksdagar.
Efter revolutionen växer de politiska ideologierna fram: konservatism, liberalism, socialism.
Mänskliga rättigheter införs i Frankrike där alla blir lika inför lagen.
Alla ska betala skatt.
Religionsfrihet.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Enkät till vårdnadshavare!

Hej! Vi skickar ut en länk ang en enkät som vi vill att ni svarar på. Länk för enkäten: https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLSc3...