fredag 22 september 2017

Amerikanska revolutionen 1763-1783


Eleverna ska skriva stödord utifrån begreppen orsaker händelser följder.
Detta redovisar 8c fredag vecka 39.



Orsaker
Sjuårskriget mellan Frankrike och Storbritannien (1756-1763). Frankrike förlorade och lämnade kolonier i Canada.
Kostsamt krig där Storbritannien skyddat kolonisterna ( de som bor i Storbritanniens kolonier i Nordamerika) därför måste de vara med och betala så skatten och tullen på varor till kolonierna blev dyrare.
Boston tea party, kolonisterna protesterade och skatten togs bort på allt utom te. Arga kolonister kastade te värd över en miljon i havet. Får vi inte vara med och bestämma i brittiska parlamentet så kan vi lika gärna bli självständiga.
Självständighetsförklaringen, 13 kolonier går samman och undertecknar självständighetsförklaringen (the declaration of independence) 4 juli 1776. 
Alla människor är lika mycket värda – mänskliga rättigheter.

Färdig? Gå in på studi.se – historia – amerikanska revolutionen – Lyssna+gör quiz. Färdig amerikanska revolutionen – power-point

Händelser
Kriget mot Storbritannien går dåligt för kolonierna i början. Storbritannien har vältränade soldater. 
George Washington går in som befälhavare för kolonisterna som genomför mer snabba attacker i skogar och försöker undvika att möta britterna i stora fältslag på en åker. 
Frankrike stöder kolonisterna med skepp och vapen vilket gör att kolonisterna vinner och blir självständiga 1783 efter 6 års krig.
Följder
USA – Amerikas förenta stater bildas. Enligt den nya grundlagen skulle delstaterna ha egna skolor, domstolar och polis. Gemensamt skulle vara valutan- dollar, post och utrikespolitiken som presidenten bestämmer över.

Maktens tre grenar som ska kontrollera varandra:
Ledas av en president som väljs på fyra år. 
Presidenten delar makten med kongressen som består av senaten och representanthuset. ( likt vår riksdag).
Högsta domstolen ser till att presidenten och kongressen inte bryter mot grundlagarna.

Jämlikhet, frihet och rättvisa men inte för alla, bara de rika får rösta i val. Tusentals svarta slavar i sydstaterna som arbetar på bomulls och tobaksplantagerna och kvinnor har ingen rösträtt. Revolutionen sprid sig till Europa och Frankrike för amerikanare har visat att ett folk kan slå sig fritt och klara sig utan adel, ,kung och statskyrka.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Enkät till vårdnadshavare!

Hej! Vi skickar ut en länk ang en enkät som vi vill att ni svarar på. Länk för enkäten: https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLSc3...