onsdag 18 januari 2017

SO


Planering romarriket år 7

Vi kommer att arbeta med romarriket i 4 veckor. Vi går igenom rikets historia på 1000 år från republik till kejsartiden. Det blir föreläsningar, filmer och anteckningar från tavlan.
Du ska lära dig viktiga begrepp om romarna och det som finns kvar än idag.
Vi avslutar med prov fredag vecka 5.

Viktiga begrepp:

REPUBLIK-likheter med USA idag. Rikets ledare ska väljas.
300 senatorer (rika adelsmän) väljs till SENATEN. De bestämmer när man ska starta krig och när man ska sluta.
Alla män över 17 år hade rösträtt i folkförsamlingen.
2 konsuler väljs- (presidenter) de är befälhavare i krig. Leda riket och kontrollera varandra.
Censorer - ser till att folket betalar skatt.
Romarna hade provinser i sitt rike. Guvernören såg till att vägar byggdes med arméns hjälp.

Youtube sök på Republikens Rom. Alternativt gå in på www.sorummet.se - historia- forntiden antiken- romarriket- efter texten hittar du en mängd powerpoint om romarriket.
Historia år 7, sidorna 224-225


Julius Caesar, 44 f.kr blir vald till konsul  tack vare cirkusföreställningar och pengar i utbyte mot en röst.  Krigsbyten som man betalar för att få röster. Julius erövrar Gallien, hela Spanien och går mot Brittanien. Kallas hem av senaten till Rom. Tar med sin armé vilket inte är tillåtet. Ser till att bli vald till diktator på heltid. Inte populärt i senaten. Vill inte ha någon kung efter republik i 250 år. Caesar har en son med Cleopatra i Egypten både hon och sonen mördas i inbördeskriget mellan senatens arméer och adoptivsonen Octavianus arméer som tagit över efter Caesar. Efter 20 år av krig segrar Octavianus och blir nu Caesar (kejsare) Augustus. Kejsartiden varar i  500 år i Västrom.
Historia år 7 sidorna 226-227

Den romerska armén. Soldaterna och deras liv. Armén bygger läger, vägar, akvedukter. Erövrar nya länder med befälhavarna. Sidorna 220-221 i boken.

Läs dessa sidor i boken om republiken, armén och Julius Caesar. Alternativt gå in på youtube och hitta power-point filmer om detta.

Kristendomen. Jesus föds när kejsar Augustus är kejsare i romarriket. Till en början är de förföljda för att de kristna inte offrar till kejsaren. De samlas i hemmen och deras rörelse växer. De bygger kyrkor och på 300- talet inför Kejsar Konstantin kristendomen i riket . 380 bestäms att nu gäller bara tron på en gud och man får inte längre offra till olika gudar. 


Slavsamhälle.  Tillfångatagna soldater och fångar från erövrade länder såldes som slavar.  Betalade du inte dina skulder kunde du bli slav och dömas till arbete i gruvorna. Rika romerska familjer hade slavar till att klä på, sminka, fixa håret, laga mat, bära bärstol, vakta, tvätta m,m.
I gruvorna arbetade slavarna ihjäl sig. Men i rika familjer kunde slavar arbeta bättre om de hoppades på att en dag bli frigivna eller att deras barn skulle bli fria.
Historia år 7, sidorna 240-241.

Gladiatorer var tränade slavar som kämpade på arenorna mot vilda djur, andra gladiatorer. De som var framgångsrika blev kända, rika och kunde till slut bli fria. Även vanliga romare kunde bli en gladiator.


Imperium, runt medelhavet. Stora delar av Europa, norra Afrika och delar av Mellanöstern. Rom var staden där allt bestämdes. Först republik till 44 f.kr  där senaten bestämde när man skulle starta krig och vilka skatter erövrade områden skulle betala. Romarriket delas 395 efter Kristus i två delar Väst och Öst.  476 går Västrom under. Östrom är kejsardöme fram till 1500-talet.


Latin- språket som sprids och talas i hela romarriket. Alfabetet med sina 28 bokstäver. Än idag används latinska namn inom vetenskapen på kroppsdelar, växter och arter.

Akvedukter och badhus. Romarna var skickliga ingenjörer och byggde akvedukter- vattenledningar ,täckta vattenkanaler som ledde vatten från en sjö ner till staden. Det gick åt mycket vatten till hushållen, badhus, fontäner och vattentoaletterna. Vattnet leddes sedan ut i kloaker ut till floden.
Historia år 7 sidorna 242-243

Orsaker till att Västrom faller: Germaner tränger in norrifrån, för få som betalar skatt gör att man inte har tillräckligt med pengar för att betala soldaterna som vaktar gränserna. För få slavar när man inte längre erövrar, inte tillräckligt med slavar som arbetar inom jordbruket - för lite skatter.

Historia år 7 sidorna 246-247.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Enkät till vårdnadshavare!

Hej! Vi skickar ut en länk ang en enkät som vi vill att ni svarar på. Länk för enkäten: https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLSc3...